Krypta vojakov z I. svetovej vojny v Osadnom

Vitajte na stránke unikátnej pamiatky - krypty 1025 vojakov z Prvej svetovej vojny pod pravoslávnym chrámom v Osadnom - jedinej svojho druhu na Slovensku.


„ZDE V PÁNU ODPOČÍVÁ 1025 VOJÍNU PADLÝCH VE SVĚTOVÉ VALCE 1914 – 1915. ZNÁMYCH PODLE JMEN 23. NEZNÁMYCH 1002.
ČEST BUDIŽ JEJICH PAMÁTCE!“


Tabuľa v češtine a ruštine
z roku 1934 umiestnená pri krypte

Úvod /


Nominácia krypty na GeoAwards


(24. 09. 2014) Nominácia krypty na GeoAwards. Väčšina našich návštevníkov snáď ani netuší, že je krypta okrem svojej jedinečnosti zároveň aj súčasťou celosvetovej hry geocaching. Ide o hru, v ktorej sú zapojení ľudia z celého sveta hľadajúci tzv. poklady - kešky zaujímavých miest na svete. Na Slovensku je takýchto kešiek viac ako 6000 a patrí medzi nich aj naša krypta.

Medzi hráčmi tento hry, ktorý chodia po svete s navigáciami a hľadajú tieto poklady, je krypta obľúbeným cieľom, lebo bola tento rok nominovaná do TOP 10 pokladov v Prešovskom kraji v kategórii "tradičky".

Bola vybraná z 511 pokladov tohto typu v Prešovskom kraji a nominovala ju celá komunita slovenských hráčov tejto hry. Získala aj pečať Slovak GeoAwards 2014, ktorým je na internotovej stránke geocachingu označená. Táto pečať by mala byť zárukou kvalitných a zaujímavých pokladov v každom kraji na Slovensku.

Viac informacií o tomto poklade najdete na http://coord.info/GC1YTRD.


Martin Pažúr     



Nominácia krypty na GeoAwards        

Nominácia krypty na GeoAwards        





Pravoslávna cirkevná obec Osadné
www.pcoosadne.orthodox.sk

Dokumentárny film o Osadnom
Dokumentárny film o Osadnom