Krypta vojakov z I. svetovej vojny v Osadnom

Vitajte na stránke unikátnej pamiatky - krypty 1025 vojakov z Prvej svetovej vojny pod pravoslávnym chrámom v Osadnom - jedinej svojho druhu na Slovensku.


„ZDE V PÁNU ODPOČÍVÁ 1025 VOJÍNU PADLÝCH VE SVĚTOVÉ VALCE 1914 – 1915. ZNÁMYCH PODLE JMEN 23. NEZNÁMYCH 1002.
ČEST BUDIŽ JEJICH PAMÁTCE!“


Tabuľa v češtine a ruštine
z roku 1934 umiestnená pri krypte

Úvod /


Z krypty ukradli lebku


Krypta vojakov z I. svetovej vojny v Osadnom je pietnym hrobovým miestom, ktoré ročne navštevujú tisíce turistov. Je otvorená nonstop, takže ktokoľvek a kedykoľvek môže prísť vzdať úctu tu pochovaným 1025 vojakom a zároveň si vypočuť všetko zaujímavé o Osadnom z elektronického audiosprievodcu v piatich jazykoch. Ako suvenír si môžu naši návštevníci v krypte kúpiť rôzne predmety: magnetky, prívesky, perá, hrnčeky, CD, DVD a ďalšie.

Chodia tu žiaľ aj ľudia bez úcty k miestu posledného odpočinku človeka, ktorí sa dokážu znížiť až ku krádeži ľudskej lebky. Pritom si vôbec neuvedomujú, že naša krypta nie je výstavkou napodobenín ľudských pozostatkov, ale že tu pochovaní vojaci kedysi skutočne žili, mali svoje rodiny, osudy a položili životy ďaleko za hranicami svojej vlasti. Ich pozostalí sa nikdy nedozvedeli, kde našli pokoj ich synovia, manželia či otcovia. Je teda vrcholne nemorálne narúšať pokoj týchto ľudí, ktorí si v živote dosť vytrpeli a ešte aj po smrti niekto manipuluje s ich kosťami.

Dňa 10. apríla 2017 sme podali oznámenie na políciu o krádeži jednej z lebiek z našej krypty. Išlo dokonca o výnimočnú lebku s priestrelom na čele, ktorých máme v hrobe iba niekoľko. V ten istý deň bola o tejto nemilej udalosti odvysielaná aj reportáž v TV JOJ, ktorú spracovala redaktorka Katarína Kleknerová.

Hneď na druhý deň, 11. apríla 2017 nás kontaktovali príslušníci kriminálnej polície s prekvapujúcou informáciou, že našu lebku našli. Pravdupovediac sme zostali prekvapení, lebo ani vo sne by nás nenapadlo, že by sa lebka ešte mohla nájsť. Ešte v ten deň poobede nám ju oficiálne odovzdali a my sme ju vrátili na jej miesto.

Lebku z krypty ukradli štyria mladí ľudia (traja muži a jedna žena), ktorí ju navštívili v nočných hodinách niekoľko týždňov pred naším podaním oznámenia na políciu. Zdalo sa im, že je v hrobe dosť veľa ľudských hláv a určite si nikto nevšimne, ak by si jednu vzali ako suvenír. Šiltovkou preto zakryli kameru a lebku z hrobu ukradli. Aj keď to znie morbídne a zvrhlo, to čo sa s lebkou dialo ďalej bolo ešte zvrhlejšie. Po odvysielaní reportáže v TV JOJ sa totiž našli uvedomelí a slušní ľudia, ktorí polícii oznámili, že v krčme v jednej nemenovanej dedine neďaleko Humenného sa na chladničke medzi fľašami alkoholu nachádza ľudská lebka. Polícia ju teda zaistila a vrátila späť do hrobu v krypte v Osadnom. Páchatelia tohto hrozného činu majú byť obvinení z krádeže a hanobenia. Oceňujem však, že sa nám prišli osobne za svoju nerozvážnosť ospravedlniť. Urobiť chybu môže každý, ale povedať slovo "prepáč" je pre niekoho veľmi ťažké. Vysoko si vážim ľudí, ktorí si dokážu priznať chybu. Preto prijímam ich ospravedlnenie a som presvedčený, že už nič podobné v živote neurobia.

Chceli by sme sa úprimne poďakovať redaktorke Kataríne Kleknerovej a televízii JOJ za spracovanie a odvysielanie reportáže o odcudzení lebky z našej krypty. Bez zverejnenia tohto otrasného činu by sa lebka určite nikdy nenašla. Taktiež ďakujeme kriminálnej polícii v Humennom za tak urýchlené vyriešenie tohto prípadu. Lebku sa podarilo vrátiť na jej miesto v hrobe za 24 hodín od podania oznámenia na polícii.

Nakoniec by sme chceli poprosiť všetkých našich návštevníkov, aby si uvedomovali posvätnosť krypty a mali úctu k pochovaným ľuďom v nej. Prv než zomreli, to boli tiež živé bytosti ako my všetci a nikomu z nás by sa určite nepáčilo, keby sa po našej smrti manipulovalo s našimi pozostatkami. Kosti patria do hrobu a nie do výkladnej skrine!




Reportáž o ukradnutí lebky





Reportáž o nájdení lebky





Chcú sa ísť ospravedlniť..



autor článku: ThDr. Peter Soroka, PhD.     






Pravoslávna cirkevná obec Osadné
www.pcoosadne.orthodox.sk

Dokumentárny film o Osadnom
Dokumentárny film o Osadnom