HLASUJTE V ANKETE ZA PRAVOSLÁVNU KNIHU

V 7. ročníku ankety “Kniha roka PSK 2023”, ktorú vyhlásil Prešovský samosprávny kraj a regionálne knižnice je tento rok nominovaná kniha autora prot. Petra Soroku “MAJÁK PRAVOSLÁVIA. 100 rokov od vzniku ladomirovského monastiera ako pokračovateľa pravoslávneho mníšstva na Slovensku (1923-2023)”. O víťazovi bude rozhodovať nielen odborná porota, ale aj verejnosť v rámci ankety Cena verejnosti. Za knihu môžete hlasovať do 31. augusta 2024 na stránke www.kniznica-poh.sk a všetkých okresných knižníc PSK vyplnením elektronického formulára. Z jedného e-mailu je možné hlasovať iba jeden krát. Zakúpiť sa dá na www.duchovne-knihy.sk. Veľmi pekne ďakujeme za Váš hlas.

V roku 2017 v tejto ankete zvíťazila kniha PhDr. Michala Škurlu o Metropolitovi Lavrovi. Veríme, že aj teraz bude úspešná pravoslávna kniha o rodisku a prvom pôsobisku metropolitu Lavra, pravoslávnom monastieri v Ladomirovej.

Anotácia knihy:

Pravoslávny monastier a tlačiareň prepodobného Jova Počajevského, ktorý pôsobil v Ladomirovej (okr. Svidník) na Slovensku v medzivojnovom období urobil obrovské misijné dielo pre obnovu Pravoslávia u nás. Jeho noviny a knihy boli zasielané takmer do celého sveta a dodnes sú inšpiráciou pre vydávanú bohoslužobnú a duchovnú literatúru. Autor sa v knihe zaoberá podrobnou históriou tejto pravoslávnej misie na Slovensku, okolnosťami jej vzniku, duchovného aj sociálneho vplyvu na tunajších obyvateľov, opisom vydávanej literatúry, či osobnosťami, ktoré tu pôsobili. Text je obohatený dobovými fotografiami, obrázkami a ukážkami z jednotlivých kníh. Knihu vydáva občianske združenie Krypta, ktoré sa zaoberá propagáciou krypty vojakov z Prvej svetovej vojny v Osadnom. A práve Osadné ako aj mnohé ďalšie obce východného Slovenska sú plodmi pravoslávnej misie, ktorú v našom regióne robili mnísi z Ladomirovej.