Reportáže o krypte k 100. výročiu od začiatku 1. svetovej vojny

(07. 07. 2014) Tento mesiac si svet pripomína najokrúhlejšie výročie od vypuknutia 1. svetovej vojny, v ktorej bojovali vojaci pochovaní v našej krypte. Táto, aj keď nie veľmi radostná udalosť, nezostala nepovšimnutá záujmom niektorých médií, ktorých reportéri nás navštívili.

Najprv bola krypta spomenutá v predstavovaní dedín Slovenska v TV JOJ dňa 4. júna 2014. Redaktorka Katarína Kleknerová o nej hovorila ako o jednej z najväčších zaujímavosti obce Osadné. (článok a reportáž o Osadnom – TV JOJ)

Katarína Kleknerová, TV JOJ        

Katarína Kleknerová, TV JOJ        

V súvislosti v 1. svetovou vojnou sa však ako prvý o kryptu začal zaujímať reportér týždenníka Plus 7 dní Peter Kubínyi, ktorý s fotografom Norbertom Groszom a redaktorom Tomášom Kottrom do Osadného meral cestu až z Bratislavy 17. júna 2014. Po celom dni mapovania cintorínov vo Veľkej Poľane, Stakčíne a Pčolinom sme dorazili do krypty, ktorá tvorila základnú časť reportáže. Pozreli sme sa aj na náučný turistický chodník Balnica – Solinka v Prírodnej rezervácii Udava. Výsledok bol fenomenálny, veď posúďte sami.

Norbert Grosz, fotoreportér Plus 7 dní        

Norbert Grosz, fotoreportér Plus 7 dní        

S Tomášom Kottrom, Plus 7 dní        

S Tomášom Kottrom, Plus 7 dní        

O týždeň neskôr, 24. júna 2014, sme tu mali ďalšieho redaktora, tentokrát z denníka Pravda. Boris Macko so svojim otcom z Košíc nebol v Osadnom po prvýkrát a článok o nás už písal. Jeho starý otec Andrej Macko totiž slúžil v Osadnom ako kňaz v rokoch 1945 – 1950. Otec Andrej sa zaslúžil aj o postavenie farskej budovy, v ktorej pán Boris Macko st. prežil prvé roky svojho života. Na pamiatku nám priniesol aj niekoľko starých fotografií z Osadného. (Článok Borisa Macka ml. o krypte – denník Pravda).

S Borisom Mackom st.        

S Borisom Mackom st.        

Vo štvrtok, 3. júla 2014 prišla o krypte urobiť reportáž pre Rozhlas a televíziu Slovenska aj redaktorka Viktória Doričová. Historické informácie o bojoch v okolí Osadného a vojakoch, ktorí tu bojovali zreferoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy z Humenného. O histórii krypty a jej rekonštrukcii hovoril duchovný správca Peter Soroka. Reportáž v RTVS:

reportáž RTVS        

Viktoria Doričová, RTVS        

Viktoria Doričová, RTVS        

Viktoria Doričová, RTVS        

Viktoria Doričová, RTVS        

Text: prot. ThDr. Peter Soroka, PhD.     

Foto: Peter Kubínyi, Boris Macko ml.,     
Marek Klekner, Martin Tokár