Krypta vojakov z I. svetovej vojny v Osadnom

Obec Osadné je dedinka na krajnom východe Slovenska, neďaleko hraníc s Poľskom. Zaujímavosťou obce je to, že pod miestnym pravoslávnym chrámom Vznesenia Hospodinovho sa nachádza krypta s pozostatkami vyše 1000 ruských a rakúsko-uhorských vojakov z prvej svetovej vojny. Pod žiadnym iným kostolom, alebo chrámom na Slovensku nenájdete také rozsiahle pohrebisko.

Veľkosť hrobu má rozmery 1,5m x 4m x 7m . Pochovaných je tu až 1025 vojakov z prvej svetovej vojny. Ide o najväčší hromadný hrob tohto charakteru na Slovensku.


Pohľad z vrchu na pohrebisko. Veľkosť hrobu má rozmery 1,5m x 4m x 7m . Pochovaných je tu až 1025 vojakov z prvej svetovej vojny. Ide o najväčší hromadný hrob tohto charakteru na Slovensku.

Do obce Osadné sa dostanete viacerými spôsobmi. Autom sa sem dá dostať pohodlne buď z Humenného, prípadne zo Sniny. Dobre dostupné je aj autobusové spojenie zo Sniny či Humenného, dokonca aj cez víkend. Ak sa sem chystáte z Poľska, tak dá sa prejsť cez hraničný priechod Balnica-Osadné po turistickom chodníku. Keď ste už v obci, chrám s kryptou nájdete bez problémov.

Kostol Vznesenia Hospodinovho spolu s kryptou je vidieť aj z hlavnej cesty, preto by ste ho nemali minúť. Nachádza sa zhruba v polovici obce. Dostanete sa k nemu cez železný mostík.


Železný most. Kostol Vznesenia Hospodinovho spolu s kryptou je vidieť aj z hlavnej cesty, preto by ste ho nemali minúť. Nachádza sa zhruba v polovici obce. Dostanete sa k nemu cez železný mostík.

Chrám Vznesenia Hospodinovho sa nachádza na menšom kopčeku kúsok od hlavnej cesty, zhruba v strede obce. Prejdete cez mostík, miniete farskú budovu s pravoslávnym krížom, vyšľapete zopár schodov a ste tam. Pri ceste je aj ceduľka, takže by ste to nemali minúť. Vchod do samotnej krypty je na pravej strane kostola. Kostol je síce mimo bohoslužieb zamknutý, no krypta je otvorená je nonstop.

Vstup do krypty v Osadnom sa nachádza v pravej časti chrámu. Pred vstupom nájdete aj drevený pravoslávny kríž s ukrižovaným Kristom.


Vstup do krypty v Osadnom sa nachádza v pravej časti chrámu. Pred vstupom sa nachádza drevený pravoslávny kríž s ukrižovaným Kristom.

Samotná krypta funguje akýmsi „automatizovaným“ systémom, takže vstúpiť môžete kedykoľvek, aj si poobzerať interiér. Nie je tu žiaden sprievodca, ktorý by vás posprevádzal, čo má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je to, že sa nemusíte dohadovať ohľadom vstupu do tejto kultúrnej pamiatky, čo býva niekedy problém pri podobných pamiatkach, ktoré sú dostupné len so sprievodcom. Takže časovo sa nemusíte špeciálne prispôsobovať, alebo obmedzovať. Prídete kedy sa Vám zachce. Nevýhodou môže byť to, že ak sa chcete dozvedieť viac podrobnejších informácií o krypte, nemá Vám kto sprostredkovať informácie. Avšak myslím, že nie je problém aj v tomto prípade kontaktovať kompetentných ktorí Vám radi poskytnú ďalšie informácie. Každopádne vo vnútri sa nachádza informačný panel, takže určite sa dozviete tie najnutnejšie informácie o samotnej krypte. Tento systém voľného vstupu však hodnotím veľmi pozitívne.

Dole pri ceste, ešte pred výstupom ku kostolu nájdete informačnú tabuľu. Nájdete na nej kontaktné informácie v prípade ak by ste si chceli zajednať sprievodcu, alebo ak by ste sa chceli dozvedieť viac o krypte a o Osadnom.


Informácie. Dole pri ceste, ešte pred výstupom ku kostolu nájdete informačnú tabuľu. Sú na nej kontaktné informácie v prípade ak by ste si chceli zajednať sprievodcu, alebo ak by ste sa chceli dozvedieť viac o krypte a o Osadnom.

V krypte

Po vstupe do bočných dverí chrámu prejdete zopár schodov do podzemia a ocitnete sa pri samotnom pohrebisku. Jedná sa o pohrebisko s obdĺžnikovým tvarom a rozmermi 4×1,5×7 metrov. Niekde sa uvádza, že samotný hrob môže mať výšku až 11 metrov. V hrobe je pochovaných 1025 vojakov z prvej svetovej vojny, ktorí zomreli v bojoch neďaleko obce. V hrobe sú uložené kosti a lebky, ktoré sú esteticky poukladané aj po obvode pohrebiska. V lebkách si môžete všimnúť aj diery, zrejme po nábojoch.

 

V hrobke sa nachádza množstvo kostí a lebiek. V niektorých lebkách si môžete všimnúť priestrely po nábojoch.


Lebky, kosti, hnáty. V hrobke sa nachádza množstvo kostí a lebiek. V niektorých lebkách si môžete všimnúť priestrely po nábojoch.

Vedľa hrobu je na stene akýsi interaktívny panel, z ktorého sa dozviete podrobnosti o krypte a niečo z jej histórie. Informačný panel je vo viacerých jazykoch a po navolení potrebných parametrov sa vám prehrá audionahrávka s požadovanými informáciami.

Môžete si navoliť jazyk, prípadne vybrať informáciu ktorú chcete počuť. Nápad je to pekný, akurát ta šnúra zo zástrčky bije do očí. Mimochodom… priestor je monitorovaný!


“Interaktívna tabuľa” Môžete si navoliť jazyk, prípadne vybrať informáciu ktorú chcete počuť. Nápad je to pekný, akurát tá šnúra zo zástrčky bije do očí. Mimochodom… priestor je monitorovaný!

Pri východe z krypty je menší stolík, pri ktorom si môžete kúpiť pohľadnice a prispieť tak na chod tejto kultúrnej pamiatky. Samozrejme môžete do pokladničky dať aj dobrovoľný príspevok. Je to len na Vás. Môžete sa tiež zapísať do knihy návštev. Pri stolíku nájdete aj heslovite vypísané najdôležitejšie historické udalosti týkajúce sa obce, chrámu a krypty samotnej.

Hneď za vstupom do krypty nájdete malý stolík väčšinou s pohľadnicami, ktoré si môžete zakúpiť. Nájdete tam aj nejaké prospekty s informáciami. Samozrejmosťou je aj návštevná kniha do ktorej sa nezabudnite zapísať 🙂 Na stene si môžete zas všimnúť vypísané najdôležitejšie roky z histórie obce.


Suveníry. Hneď za vstupom do krypty nájdete malý stolík väčšinou s pohľadnicami, ktoré si môžete zakúpiť. Samozrejmosťou sú aj prospekty s informáciami. Samozrejmosťou je aj návštevná kniha do ktorej sa nezabudnite zapísať 🙂 Na stene si môžete zas všimnúť vypísané najdôležitejšie roky z histórie obce.

Pri krypte sa nachádza aj pamätná tabuľa z roku 1934, ktorá je v češtine a ruštine. Na tabuli je napísané: „ZDE V PÁNU ODPOČÍVÁ 1025 VOJÍNU PADLÝCH VE SVĚTOVÉ VÁLCE 1914 – 1915. ZNÁMYCH PODLE JMEN 23. NEZNÁMYCH 1002. ČEST BUDIŽ JEJICH PAMÁTCE“. V súčasnosti je známych už 61 mien pochovaných vojakov.

Celkovo návšteva krypty pôsobí veľmi pozitívnym a pokojným dojmom. Veľmi sa mi páči nápad voľného vstupu a že tu všetko funguje na dobrovoľnom princípe. Interiér je vcelku pekne upravený, jedine čo ma trochu iritovalo bol kábel zapojený do zástrčky, ktorý viedol k informačnému panelu a možno z času na čas by sa oplatilo vymalovať 🙂 Každopádne krypta v Osadnom je dôstojnou pamiatkou na hrôzy prvej svetovej vojny a určite odporúčam ju navštíviť.

Nájsť kryptu v Osadnom by nemal byť problém. Nájdete tu aj značenie, takže by ste to mali nájsť na prvý pokus 🙂


Nájsť kryptu v Osadnom by nemal byť problém. Nájdete tu aj značenie, takže by ste kryptu mali nájsť na prvý pokus 🙂

História krypty

Stavba krypty je spätá so stavbou pravoslávneho chrámu a návratom obyvateľov Osadného k pravoslávnej viere v roku 1926. Pôvodne pravoslávni obyvatelia obce boli totiž od roku 1726 okolnosťami nútení prejsť pod gréckokatolícku cirkev. O 200 rokov neskôr sa však chceli vrátiť pod vlastnú cirkev, tak ako to spravili mnohé okolité rusínske obce. Problém však bol v tom, že veriaci nemali vlastný pravoslávny chrám.

Zrodila sa preto myšlienka, že je potrebné pochovať padlých ruských a rakúsko-uhorských vojakov. Veriaci si tak mohli uctiť pamiatku vojakov z bojov počas 1. svetovej vojny, ktorí boli pochovaní po celom chotári v lesoch i na vojenskom cintoríne. Vďaka tomu sa v roku 1929 začala výstavba chrámu aj spolu s kryptou.

História tohto chrámu siaha do 20.rokov 20.storočia. Okrem vzniku krypty bol aj úzko spätný s návratom miestnych obyvateľov k pravosláviu.


Chrám Vznesenia Hospodinovho. História tohto chrámu siaha do 20.rokov 20.storočia. Okrem vzniku krypty bol aj úzko spätný s návratom miestnych obyvateľov k pravosláviu.

Po výstavbe krypty v kostole, ktorá mala rozmery 1,5 x 4 m s hĺbkou až 7m, boli ostatky vojakov pochované práve tu. Uložených na večný odpočinok tu bolo spolu 1025 ruských a rakúsko-uhorských vojakov. Zaujímavosťou je, že v obci sa nachádza vojenský cintorín pri uniatskom chráme, kde je pochovaných v 2 šachtách ďalších 1473 vojakov.

Okolo celého hrobu sa dá poprechádzať. Je chránený kovovou konštrukciou.


Celkový pohľad na pohrebisko. Okolo celého hrobu sa dá poprechádzať. Je chránený kovovou konštrukciou.

Na stavbe krypty v Osadnom sa podieľal aj samotný prezident Československa T. G. Masaryk, ktorý pomohol vydať stavebné povolenie a sám aj finančne prispel na stavbu krypty. Stavbu financovala aj organizácia Jednota, ktorá sa starala vo vtedajšej dobe o dôstojné pochovávanie vojakov z 1.svetovej vojny.

Na kryptu sa ale nánosom rokov zabudlo keďže bola zabetónovaná a postupom času sa z nej urobil sklad. Po 60-ich rokoch sa krypta sčasti otvorila a sprístupnila turistom. Avšak na jej zlom stave sa podpísala vlhkosť a chátranie, hrozilo dokonca zrútenie stropu. O jej záchranu sa zaslúžil až duchovný Peter Soroka v roku 2002, ktorému sa podarila spolupráca s veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave a krypta sa začala rekonštruovať. Krypta sa celá zrekonštruovala, pristaval sa vstupný prístrešok a chodník. Dňa 17.7.2005 bola krypta posvätená a odvtedy je voľne prístupná turistom.

Interiér pravoslávneho chrámu Vznesenia Hospodinovho. Chrám je neveľký. Všimnúť si môžete aj pekný ikonostas.


Interiér chrámu. Interiér pravoslávneho chrámu Vznesenia Hospodinovho. Chrám je neveľký. Všimnúť si môžete aj pekný ikonostas.

Osadné

V obci Osadné sú okrem krypty vojakov aj ďalšie zaujímavosti. Ak pôjdete ďalej smerom od krypty vojakov na sever, tak zhruba po 100 metroch narazíte na drevenú sochu medveďa, na ktorej si môžete prečítať rôzne zaujímavosti o Osadnom a o okolí. Dočítate sa tu aj o prvom medzinárodnom lesníckom chodníku na Slovensku Udava – Solinka, ktorý prechádza obcou. Hneď za dreveným medveďom bol vybudovaný pamätník obetiam II. svetovej vojny.

Pokiaľ sa vydáte ešte zhruba ďalších 200 metrov po ceste na sever a zahnete potom doprava, dostanete sa ku klasicistickému gréckokatolíckemu chrámu. Chrám je zaradený medzi kultúrne pamiatky. Vedľa chrámu leží väčší cintorín, súčasťou ktorého je aj cintorín padlých Ruských vojakov z 1. svetovej vojny.

V okolí Osadného

Pri ceste do Osadného zrejme budete prechádzať obcou Hosťovice, v ktorej sa nachádza ďalší vojenský cintorín s drevenými krížmi (ktorých je v tejto oblasti naozaj veľa). Ak ste sa vybrali do Osadného z mesta Snina, určite prejdete obcou Pčoliné, kde si môžete pozrieť pamätník v podobe veľkého dela, ktorý tu bol zriadený ako pamiatka na oslobodenie obce hrdinskou sovietskou armádou.

V prípade, že máte viac času, môžete sa zastaviť v meste Snina, pozrieť si miestne rybníky alebo Sninský kaštieľ. My sme v daný deň ešte išli pozrieť do obce Jalová, na veľmi pekný drevený kostolík. Neďaleko leží aj vodná nádrž Starina s peknou vyhliadkou hneď popri ceste. Prechádzali sme aj obcou Stakčín, kde sme narazili na tank, vedľa ktorého je vybudovaný vojnový pamätník.

Drevený kostolík sv. Juraja v celej svojej kráse. Určite odporúčame navštíviť, ak pôjdete okolo


Drevený kostolík sv. Juraja v obci Jalová. Pokiaľ máte viac času a neviete kam vyraziť, môžete navštíviť napríklad takýto pekný kostolík v obci Jalová, neďaleko vodnej nádrže Starina.

Obec Osadné sa môže popýšiť aj veľmi peknou prírodou, keďže leží na začiatku prekrásneho pohoria Poloniny. Neďaleko sa nachádza prírodná rezervácia Udava a CHKO Poloniny. Ak máte radi turistiku, tak si určite prídete na svoje.

Ďalšie informácie o krypte vojakov

Ak Vás zaujímajú ďalšie informácie o krypte v Osadnom, odporúčame navštíviť ich oficiálnu webovú stránku, prípadne fanúšikovskú stránku na facebooku. Dozviete sa tam množstvo aktuálnych informácií o krypte a jej histórií, pochovaných vojakoch a prebiehajúcich akciách.

Kontakty v prípade záujmu o sprievodcovské služby pre exkurzie a menšie skupiny. Ohlásiť sa môžu aj záujemcovia o rozhovory na teologické, historické a akékoľvek iné témy.

Duchovný správca:

  • protojerej ThDr. Peter Soroka

Adresa:

  • Pravoslávna cirkevná obec Osadné
  • Osadné 104
  • 067 34 Nižná Jablonka

Telefón:

  • (+421) 057/77 98 647-8
  • (+421) 0940 600 501

E-mail:

  • sorokape@gmail.com
  • pcoosadne@gmail.com